Oldalak

2013. augusztus 21., szerda

LAT 2013. - VI. (utolsó) rész

Randevú
(30x40 cm, pasztell papíron)

Ez az utolsó táboros képem, fotóról rajzoltam fekete Canson papírra. A kávézgató hölgy helyén a fotón egy kapucnis pufajkában üldögélő alak volt, és egyáltalán nem tetszett, úgyhogy kitaláltam magamnak egy teljesen új szereplőt.
Kíváncsi lennék, ti mit gondoltok erről a jelenetről :) Örülnék, ha megírnátok!

2013. augusztus 15., csütörtök

LAT 2013. - V. rész

Esős délután
(32x42 cm, pasztell papíron)

Miközben azon a képen dolgoztam, amit a kastélyparkban kezdtem el rajzolni, nekiálltam fotóról is csinálni valamit. Végül a parkos-fás lett az "otthagyós" képem (mindenkinek ott kell hagynia egy képet, ami bekerül a lovasberényi gyűjteménybe), és mivel nem fotóztam le, azt nem tudom bemutatni. (Majd megpróbálok fotót szerezni Pétertől.)
Szóval a fenti esős kép egy fényképről készült, van ugyanis két album a táborban dugig tömve referenciaképekkel, amikről festeni lehet. Sötétkék LanaColours papírra dolgoztam és mivel nem tetszett a fotón lévő háttér, teljesen megváltoztattam azt.

LAT 2013. - IV. rész

Türkiz ajtó
(42x32 cm, pasztell papíron)

Ezt a képet az iskola udvarán rajzoltam a műterem bejáratáról. Miután egy páran már megfestették ezt a témát, én is kedvet kaptam hozzá, főleg hogy árnyékban ülhettem...
Az alap: piros Canson papír - kissé vad, de én szeretem :)

2013. augusztus 13., kedd

LAT 2013. - III. rész

Mivel Lovasberényben is 40 °C körül volt a hőmérséklet, nem nagyon buzgott bennünk a vágy a szabadban való festés után. Ugyanakkor nincs művésztelep enélkül, szóval néha kimerészkedtünk aszalódni, kétszer pedig szervezett keretek között, hajnali keléssel közösen is ki lehetett menni a közeli tóhoz alkotni. Én csak az első ilyen túrán vettem részt, másodszor már nem tudtam hajnali 5-kor kikelni az ágyból.
Mikor kiértünk, még javában kúszott felfelé a nap az égen, én meg gondoltam egy nagyot és leültem szembe vele, hadd kápráztasson el! Így aztán félig becsukott szemmel, fehér karikákkal a szemem előtt rajzoltam le azt, amit (nem) láttam (az alap: szürke LanaColours papír):

Reggel a tónál
(32x42 cm, pasztell papíron)

A következő képem egyértelműen jobb lett, sőt szerintem az egész heti termésből az egyik legjobb:


Tükröződés
(32x42 cm, pasztell papíron)

Fekete Canson papírra dolgoztam, kihasználva a papír adta lehetőségeket. Már a tábor első napján megfogadtam, hogy sutba vágom a fekete krétát, és ha törik ha szakad, nem fogom használni. Jelentem, ezt végig be is tartottam! A képen látható fekete szín tehát mind a papírnak köszönhető és többnyire visszaradírozással értem el.
Amikor nekiültem rajzolni, és megláttam ezt a sok zöldet meg kéket, eszembe jutott, hogy pont passzolna ahhoz a feladathoz, amit Pétertől kaptunk fakultatív megoldásra. Eszerint analóg színekkel kellett készíteni egy képet, amit lehetőség szerint valamely komplementer színnel kellett ütőssé tenni.
(Analóg színeknek nevezzük azt a három színt, mely a színkörön egymás mellett helyezkedik el, a komplementer színek meg ugye a kiegészítő színek.) Szóval a sárga-zöld-kék nekem épp kapóra jött, plusz odabiggyesztettem még némi piros emberkét is :)

2013. augusztus 12., hétfő

LAT 2013. – II. rész

Éjjeli menedékhely
(32x42 cm, pasztell papíron)

Sokan úgy vannak a csendéletekkel (akár néző, akár alkotó), hogy az olyan unalmas, nem közvetít semmiféle mondanivalót. Pedig ez nem feltétlenül van így. Egy jól összerakott csendélet igazán meg tudja mozgatni az alkotó fantáziáját, és hát Zsuzsi barátnőm nagyon ért a tárgyak összeválogatásához. Amint meglátta egy alkotótársunk festőbőröndjét, beindult nála a vezérhangya és összerakott egy kompozíciót, amit aztán szinte mindenki megörökített, annyira jól nézett ki. Szerintem ahányan csak megfestettük ezt a bőröndöt, annyiféle történet született róla. Nem tudom, az én képemnek milyen utóélete lesz, minden esetre megvan hozzá a saját történetem ... :)

(Az alap: szürke LanaColours papír.)

2013. augusztus 11., vasárnap

LAT 2013. - I. rész


Rég írtam már blogbejegyzést, de most végre van mit megosztanom.
Az elmúlt egy hétben Lovasberényben voltam, a Horváth Péter vezette alkotótábor tagjaként. 3-án délelőtt érkeztünk, kezdőktől a haladókig, különféle technikákat alkalmazó alkotók jöttek. Péter és felesége, Marcsi mindannyiunkat szeretettel fogadott és bánt velünk végig. Ezúton is, ismételten köszönök nekik mindent!

Általában a művésztelepek első napján nem szoktam rajzolni, inkább csak felmérem a terepet, de itt mindenki olyan szorgalmasan festegetett már az érkezés napján, hogy végülis kedvet kaptam és én is nekiültem ennek a virágcsendéletnek.

Augusztusi csendélet
(42x32 cm, pasztell papíron)

Bennem volt még a lendület, meg az is, hogy már nagyon ki voltam éhezve a rajzolásra, úgyhogy nyugodtan állíthatom, hogy életem eddigi legjobb virágcsendéletét dobtam össze. Bordó színű LanaColours papírra rajzoltam, szinte adta magát, hogy ne rajzoljak hátteret.

Azt hiszem, anyukámnak is ez lenne a kedvence az összes táboros képem közül, úgyhogy neki ajánlom ezt a rajzot. Sajnos ő már soha többet nem láthatja az alkotásaimat…