Oldalak

2011. március 11., péntek

Pasztell technika

Ez a poszt csakis Maya javaslatára jött létre :)

Pár szót ejtenék a pasztellezésről azok kedvéért, akik most ismerkednek vele. Bár nem én vagyok rá a legalkalmasabb személy, hogy bárkit is bevezessek a pasztellezésbe, épp ezért nem is írtam erről soha, nem is állt szándékomban. Vegye úgy mindenki, hogy most megosztom a saját dolgaimat a témával kapcsolatban, ámbár senkinek nem ajánlom, hogy az én technikámat kövesse, mert még én is csak tanulok...

Vegyük először is a felszerelést.
Anno egy 12 db-os Koh-I-Noor Toison D'or pasztellkészlettel kezdtem neki, aztán ez folyamatosan bővült, mindig vettem hozzá különféle színeket, sokszor olyat is, amire nincs is szükségem :-/ Mostanában már webáruházban rendelem a krétáimat, ami elég rizikós, hiszen a valóságban mindig más színűek a kréták, mint a színpalettán. Viszont nagy a választék. Én mindig lágy (puha) fajtát veszek, az mállós, vastagon felhordható. Kedvenc márkám a Winsor & Newton, nagyon finom, jól fedő krétáik vannak, lágy színekkel. Csak kicsit drága, ha az ember be akar tankolni. Legutóbb a kínai Mungyo márkát próbáltam ki, és szerintem ez is egész jó, főleg az árához képest.
A krétán kívül én pasztellceruzát is használok (a főbb színekből), a vékony vonalakhoz vagy aprólékos kidolgozáshoz.
Nálam a gyurmaradír elengedhetetlen javítóeszköz, nagyon jól ki lehet vele törölni a hibás vonalakat.
Aztán van még a kezem ügyében rongy, vattapamacs, meg fülcuca is, ezekkel is le lehet törölni, vagy épp összemosni a dolgokat.
Az alap, amire dolgozom, leggyakrabban 160 grammos Canson Mi-teintes pasztellpapír különféle színekben.
A papírt pedig egy fatáblára rögzítem :)
A kész képet minden esetben fixálni kell, én erre sima, mezei hajlakkot használok (és rajtam kívül nagyon sokan így tesznek :)), bár vannak jó pénzért kapható fixatívok is.
Azt hiszem, kábé ennyi.

Akkor most jöjjön maga a rajzolás.
Először is valamilyen semleges, halvány, de azért jól látható színű krétával felvázolom a körvonalakat. Grafitceruza erre a célra nem jó, mert a grafitos részeket a pasztell nem fogja befedni.
Aztán itt jön az, amit én helytelenül, de nem szoktam megtenni, vagyis a főbb színeket fel kéne rakni a papírra. Ehelyett én nekiállok a kép egy részét szépen, aprólékosan kidolgozni. Így aztán később sokszor pofára esek, mert mondjuk nem passzolnak össze a színek a képen, vagy jól elrajzolok valamit, de azt csak később látom meg... Szóval ez nem túl jó módszer, de egyszerűen nem tudok kinőni belőle, ez van.
A krétával lehet vonalakat húzni, pöttyögetni, satírozni, mindenféléket művelhetünk vele, ezt aztán az ujjunkkal jól össze lehet mosni, vagy úgy is lehet hagyni. Én általában maszálok, tehát sima, egyöntetű felületre törekszem, az ujjammal mosom össze a színeket, így festményszerű képet kapok. Ha vonalasan rajzolunk és nem mossuk össze, akkor inkább grafikaszerű lesz a kép. (Ezért nem is egyértelmű, hogy a pasztell a festészethez vagy a grafikához tartozik-e.)
A színeket legjobban összemosással lehet keverni a papíron, de ez apró felületeknél nem nagyon kivitelezhető, ezért van szükség a rengeteg krétára, mindenféle gyönyörűséges színekből. Persze úgy is lehet új színt létrehozni, hogy simán rárajzolunk az egyikre a másikkal, csak az textúrájában más lesz.
Ide teszek két példát: az egyik képen szinte végig az ujjammal mostam össze a színeket, míg legutóbbi képemen alig alkalmaztam ezt a módszert, a különbség látható a textúrában.




Menet közben már lehet fixálni, feltéve hogy amit megrajzoltunk, azt nem akarjuk radírozni, vagy maszálni. Én a második képemet az utolsó vonások előtt lefixáltam, és utána rajzoltam rá a kerítést és a lámpákat, meg a kislányt. 
Aztán, ha teljesen kész vagyunk, jön a végső fixálás (már akinél, mert én még napok múlva is javítgatni szoktam). Azért arra ügyeljünk, hogy ne fújjunk vastag lakkréteget a képre, inkább még "fogjon" egy kicsit a kép, úgyis be lesz keretezve az utókor számára :)

Aki kíváncsi, hogy néz ki egy képem menet közben, az megnézheti a Kávészünet fázisfotóit :)

14 megjegyzés:

Maya írta...

Hát ez szuper lett, nagyon köszönöm:)(ha nem mondod hogy ne használjak grafitot, biztosan azzal álltam volna neki...) Ha lesz kedved, a következő képedet fotózd sűrűn készülés közben, szívesen megnézném, hogy is "épül fel" egy ilyen remekmű:) Klassz post lenne abból is ;) És még egyszer is köszönöm:))))

Kriszta írta...

Nagyon szívesen, örülök, ha segíthetek :)
Valószínűleg fogom fotózni menet közben a köv. képet, de egyébként már csináltam ilyet, be is linkelem a posztba (akartam, csak elfelejtettem).
És ha még lenne kérdésed, tényleg kérdezz nyugodtan :)

orsolya vanessza kiss írta...

Neked nem feketedik be a kép fixálás után,?????

Bár én eddig fixatíveket használtam, megfelelő távolság, vékonyan... mégis fog is és be is feketedtek a színek :(

Jajj, de régen nem festettem... de ahogy olvasom soraid.... és nézem a gésás képed.. csak nyelek nagyokat :)))

Kriszta írta...

Úgy érted, besötétedett a képed? Igen, előfordulhat olyasmi. Nálam ez főleg attól függ, milyen hajlakkot használok hozzá. Kifogtam már pár pocsék minőséget :( Volt olyan, hogy a fehér szín totál eltűnt a képemről! De ez nem általános, ki kell előtte próbálni a fixatívot.
A kép meg fixálás után is fogni fog, a pasztell már csak ilyen, ezért kell a kész képet óvni-védeni.

Szolnoki Király Judit írta...

Nagyon hasznos az írásod. Hálásan köszönöm, hogy engedtél Mayának! Érthető és ami a fő, bátorító kedves bevezetőd a pasztellhez! Talán én is megpróbálom! A munkáidhoz pedig szívből gratulálok!

Kriszta írta...

Örülök, hogy hasznosnak találtad :)
Szerintem semmi rizikója nincs, ha megpróbálod, úgyhogy hajrá :)

Unknown írta...

Én ezt használom és nem kenődik fixálás után. Drága, de nem akartam kockáztatni.http://muveszellato-bolt.hu/fixativ-talens-koncentralt-fixalo-spray-064-kulonbozo-kiszerelesekben

Kriszta írta...

Hűha! Ez aztán jó drága! Vajon hány kép fixálására elég?

Kriszta írta...

Szia Kriszta!
Itt egy másik Kriszta, majdnem a szomszédból :) Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, épp most készülök kipróbálni a pasztellt. Már nagyon várom :)
Egy kérdésem lenne, melyik hajlakkot ajánlod fixálásra? Mivel én nem használok semmi ilyesmit, nem szeretnék összevásárolni mindenfélét, csak a tuti biztosan :D Előre is köszönöm a segítséged!
További jó alkotást!
Kriszta

Kriszta írta...

Szia Kriszta!
Még néztem is egy nagyot az értesítő láttán, hogy de hisz én nem is kommenteltem a blogomba! :D
Na szóval nincs egy állandó, ,jól bejáratott hajlakkmárkám. Randomszerűen szoktam vásárolni, legutóbb Wellaflexet vettem. Habár már vagy másfél éve rajzoltam utoljára, úgy emlékszem, azzal nem volt gondom.
Jó rajzolást! :)

Kriszta írta...

Nagyon köszönöm, akkor azt fogom kipróbálni :) A héten megérkeztek a Derwent krétáim, próbálkozom velük, nagyon élvezem... Jó régen rajzoltál már, pici mellett nem könnyű :D

Kriszta írta...

Jó rajzolgatást! :)
Én még egy darabig nem nagyon fogok pasztellezni :)

Csilla írta...

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy fekete kartonon fehér pasztell cerkával rajzoltam és fixálni szerettem volna hajlakkal. Pöttyes lett és sötétebb.. Mi tudnék vele kezdeni? Vagy próbáljam meg kijavítani? A képen egy cica van. Válaszodat előre is köszönöm. Csilla

Kriszta írta...

Szia! A pöttyökkel nem nagyon lehet mit kezdeni sajnos. Én is jártam már így. Vagy túl közelről fújtad le a képet, vagy nem jó a flakon szórófeje és ezért nagy pacákban megy a hajlakk a képre. Megpróbálhatod kijavítani úgy, hogy átrajzolod azokat a részeket, de nem biztos, hogy el tudod fedni a hibákat és van rá esély, hogy ha újra lefújod, megint pöttyös lesz. Úgyhogy szerintem előtte vegyél másik lakkot.
A sötétedésre is megoldás lehet egy másik lakk.
Ha van időd és kedved, rajzold át az egész képet, gondolom ennél rosszabb már úgysem lehet, és aztán fixáld valami mással.